Zwaarden op de Grote Arcana

Zwaard_WaiteJa, er staan Zwaarden op de Grote Arcana! Maar het Lucht element neemt ook andere vormen aan. Wist je dat bijna iedere Grote Arcana kaart een verwijzing heeft naar Lucht? Niet zo gek eigenlijk, als je bedenkt dat het om onze geest gaat. Dat wat ons onderscheid van dieren: het kunnen hebben van gedachten.

Je gedachten springen van hot naar her, soms niet bij te houden. Meningen en vooroordelen staan gelijk klaar. Het kan knetteren in je hoofd en het kan een
blije, rustige dag zijn. Soms is er een depressie door Zwaarden_Page_Waite‘laaghangende wolken’. En dat kan allemaal binnen een paar minuten veranderen. Snelheid en wisselvalligheid zijn kenmerken van het element lucht.

Gedachten in je hoofd zijn niet altijd waar, ook al ben je daar op dat moment vaak totaal van overtuigd. Dat is de valkuil van je geest: nuchterheid (aarde/pentagram) en inlevingsvermogen (bekers/gevoel) delven er vaak het onderspit. De samenwerking tussen je geest (lucht) en je wilskracht (vuur) gaat juist goed samen: ze jutten elkaar lekker op, net als vuur door zuurstof oplaait.

ZWAARDEN

 Gerechtigheid_Waite_TarotHet duidelijkste voorbeeld van het element Lucht in de Grote Arcana is Gerechtigheid. Het symboliseert hier helderheid van geest en het nemen van beslissingen op basis daarvan. Een besluit nemen, betekent een knoop doorhakken ten gunste van het ene, waardoor je het andere wegsnijd. (Je merkt: zelfs in deze uitdrukkingen zit de functie van het zwaard al besloten!)

Andere Grote Arcana kaarten met Zwaarden zijn het Rad van Fortuin, waar de alwetende Sfinx het snijdende zwaard mag hanteren om ons leven te beïnvloeden; en de Magiër heeft hem als instrument voor zich liggen om zijn lot en leven mee uit te voeren.

 

DE VERBORGEN SYMBOLEN VOOR LUCHT

Dwaas_Waite_TarotKeizer_Waite_TarotGehangene_Waite_TarotKluizenaar_Waite_TarotDuivel_Waite_Tarot

Ster_Waite_Tarot

 

 

DE HEMELKLEUREN

De hemel heeft nogal uiteenlopende kleuren op Tarotkaarten. Net als onze gemoedstoestand kleur kan aannemen!

GEEL vind je op kaarten die optimistisch gestemd zijn. ROOD vinden we alleen bij de Keizer: het drukt zijn assertieve en actieve geest uit. LICHTGRIJS vinden we op verschillende kaarten die een neutrale, rustige en open geestestoestand aanduiden, zoals de Hogepriester of de Gehangene. Het DONKERGRIJS duidt erop dat de Kluizenaar wat somberder gestemd is, maar wel een kalme open mind heeft. En een ZWARTE hemel geeft weer hoe verward onze geest is en hoe naar onze gedachten zijn, als we nog vastzitten aan duivels-slechte, oude gewoonten. De mooie BLAUWE lucht symboliseert hoe zuiver en helder onze geest kan zijn als we intuïtief goed afgestemd en/of verder op ons spirituele pad zijn.

WIND & WOLKEN

De wolken dienen op de Grote Arcana (en trouwens ook bij de Azen op de Kleine Arcana) als Geliefden_Waite_Tarotafscheiding tussen het Hemelrijk, ofwel de kosmos oftewel het goddelijke, en het aardse rijk. Een mooi voorbeeld is te vinden op de Geliefden en het Oordeel, in de vorm van Engelen die de aansturing en zegening ‘van boven’ verbeelden. Hier hebben we het dus eigenlijk over de Grote Geest: de Alwetende Geest die alles aanstuurt.

Voor wind maken we een uitstapje naar de Kleine Arcana, en met name de Hofkaarten. Daarop stormt het soms. Het is een mooie metafoor: hoe heftiger de wolken vliegen, hoe harder jouw gedachten razen en hoe drukker je je maakt!

VOGELS
We zien de adelaar op het Rad en de Wereld. Beide keren als symbool voor de apostel Wereld_Waite_tarotJohannes. De adelaar is de grootste roofvogel op ons continent en werd vereerd om zijn ongeslagen positie in de lucht. Dit doortrekkend naar onze geest wijst dit op de onaantastbare kwaliteit van onze gedachten: niemand kan erbij en niemand kan ze werkelijk veranderen, dan wijzelf. Onze geest is ons privé domein. We kunnen denken wat we willen en niemand komt het te weten, tenzij wij daarvoor kiezen.

Maar er is nog een andere symbolische betekenis van de adelaar: door zijn hoge vlucht werd hij in verband gebracht met de Hemelvaart van Jezus. Nou ben ik niet zo van de oude geloven, maar als we dit vertalen naar eigentijdse spiritualiteit gaat het om het vinden van het Licht in jezelf. Verlichting dus.

Bekers_Aas-duif_WaiteEen duif vinden we terug op Bekers Aas en is van oudsher symbool voor de ‘Heilige Geest’. Dit komt uit het katholieke geloof. De afbeelding geeft mooi weer hoe ons onderbewustzijn wordt gevoed door de ‘Heilige Geest’, dat wat ik de kosmos of het universum noem.

 

Dit is het vierde blog van een serie over de beeldentaal van de Tarot

Facebook Comments

2 gedachtes over “Zwaarden op de Grote Arcana

Hoe denk jij hierover? Laat het me weten!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.