Water op de Grote Arcana

Water op de Grote Arcana is het vierde element waar ik over blog en voor veel van ons, Beker_waitetarotliefhebbers, waarschijnlijk favoriet! Het staat symbool voor onze gevoelens en intuitie. En daar houden wij van. In ieder geval heb je er veel van nodig als je je met Tarot bezig houdt!

WATER = BEKERS = INTUITIE & GEVOELSLEVEN

De Tarot gebruikt de Beker als symbool, omdat deze water kan bevatten. Water is niet vast te houden, maar stroomt altijd weg. Je hebt iets als een beker nodig om het te kunnen behouden. Maar laat je het erin staan, dan verdampt het.
Net zo is het met ons gevoelsleven en onze intuïtie. Gevoelens beklijven nauwelijks en stromen steeds door. Intuïtie eveneens: zo subtiel als bubbeltjes in een glas water. Iets valt je in zonder dat je er zelf de hand in hebt. En als je het wilt vatten, ebt het alweer weg.

Bekers_twee_waite
Toch kan water rotsen uitslijten. Het kenmerk van water is dan ook zachte kracht. Als je een bekerskaart trekt in een legging over een relatie of (mogelijke) partner, dan gaat het over een romantische liefde. Geen wilde taferelen maar wel een diepgevoelde aantrekking.

als symbool op de Grote Arcana

Op de Grote Arcana neemt water alle vormen aan: van oceaan en rivier, via waterval en ijs naar stroompje en poel. Het is een mooie metafoor voor ons onderbewuste, waarin allerlei herinneringen, gevoelens en verlangens leven en naar de oppervlakte borrelen. Tarot leggen, is als vissen in je eigen oceaan en bewust proberen er één aan de haak te slaan!

De mate waarin een kaart water heeft, is veelzeggend, evenals de verschillende vormen van water:

De hoeveelheid water

Waite-HogepriesteresVan oceaan tot stroompje > dit weerspiegelt de mate waarin het gevoelsleven een rol speelt. Vergelijk de Hogepriesteres eens met de Keizer. Er is bij alle twee sprake van water. Maar bij onder andere de Duivel of de Zon is het afwezig. Ga eens na waarom dat volgens jou zo is, als je de betekenis van de kaarten invoelt? En check ook de andere Grote Arcana kaarten eens!

 

Stilstaand of stromend water
Ster-waite-waterZegt iets over de levendigheid van de verbinding tussen je gevoelsleven en je bewustzijn. Stroomt dat actief? Of ligt het water (je onderbewuste) er stil en afwachtend bij tot jij er verbinding mee maakt?

 

Bevroren water

Kluizenaar-waite-waterEr kan niets stromen. Alles staat stil en is ingekapseld. Wat ligt eronder te wachten? Wat heb je nodig om te ontdooien en je gevoelens op te warmen?

 

een KREEFT OP DE MAAN

Grote Arcana kaart 18, de Maan, laat zien wat er uit je onderbewuste omhoog kan komen: een Maan-kreeft-waitekreeft. Dit oerdier schuilt in het diepe, donkere water, zoals een beladen herinnering uit je jonge jaren zich verbergt in je onderbewuste. Toch moet deze een keer aan het licht komen. Maar daar zit veel weerstand op, omdat zo’n jeugdervaring vaak verbonden is met angst en onmacht. De Maan symboliseert dat je herinnering vertekend is, of op zijn minst verouderd. Jij bent inmiddels iemand anders, gerijpt en bijna klaar voor de volgende fase: de Zon. Maar om die te bereiken, wil de kreeft eerst gezien worden en begrepen. Dit kan een helende fase zijn, als je bereid bent je angst in de ogen te kijken.

Blauwe stoffen & een apostel

Natuurlijk is er ook een apostel, die met de kwaliteit van water wordt geassocieerd. Deze keer is het Matheus op het Rad van Fortuin en De Wereld. Je ziet hem als hoofdje en als engel met een boek. Dit refereert aan de incarnatie van het goddelijke op de wereld, in de vorm van ons mensen. Bijzonder dat dit bij het element Water hoort! Het zijn onze gevoelens die ons tot mens maken, en het is onze intuitie die in verbinding staat met onze ziel en dus het goddelijke.

Verder zien we veel blauwe (onder)kleding. Vaak onder een rode tuniek bijvoorbeeld. Het gordijn op Gerechtigheid heeft een mengvorm van blauw en rood, namelijk paars. Steeds wijzen deze kleuren op een zekere balans tussen actie en reactie, tussen yang en yin.

 

Dit is het zesde blog in een reeks over de beeldentaal op de Grote Arcana. Hiervoor schreef ik over het element Vuur

Facebook Comments

Hoe denk jij hierover? Laat het me weten!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.