VUUR op de GROTE ARCANA

Staven-Waite-TarotWat zet jou in vuur en vlam? En hoe zie je dat terug op de Tarotkaarten? Onze passie en wilskracht zetten alle dingen in gang! Je weet waarschijnlijk al dat Staven het Vuur element is. Maar er is meer! Hoe herken je vuur-symbolen op de Grote Arcana?

Een vurig type heeft explosieve kracht en een passionele aard. Iedereen wordt weleens door het element Vuur gegrepen: als het waakvlammetje in je ineens oplaait, veer je enthousiast op en wilt gelíjk van start gaan. Het is je derde chakra, de solar plexus. Het woord zon zit in solar. Dat is veelzeggend over hoe blij het je maakt en hoeveel energie je dan voelt. Het is bij uitstek het element dat iets zegt over het beginnen van iets nieuws. Ook over passie in de vorm van hartstochtelijke sex. Trek je een staven-kaart in een legging over een (mogelijke) partner of relatie? Dan speelt sexuele aantrekkingskracht de hoofdrol.

VEEL STAVEN OP DE GROTE ARCANA

Dwaas_Waite_TarotDe Dwaas en de Kluizenaar gebruiken beiden een Staaf. De Dwaas draagt ‘m
achteloos op haar schouder, en de Kluizenaar ontleent er steun aan. Hun houding is veelzeggend: de Dwaas gebruikt haar wilskracht nonchalant en doet waar ze zin in heeft. De Kluizenaar trekt zich terug uit de wereld en op de
Kluizenaar_Waite_Tarotzoektocht naar zijn eigen waarheid is zijn wilskracht hem tot steun.

Er zijn nog drie kaarten met een Staaf erop: de Dood, de Duivel en de Zon. Opvallend is dat de mensen die erop staan afgebeeld, niet de staaf vast hebben. Dat doet de Dood zelf, en er wappert een vlag aan. De kaart symboliseert een fase waarin we overgeleverd zijn aan de wil van een hoger ordenend principe. Er móet iets ten einde komen, of jij het nu wilt of niet.

Ook bij de Duivel is dat het geval: de staaf is in zijn hand, naar beneden gericht, en staat ook nog in brand. Dit is verkeerd gerichte wilskracht en een passie Duivel_staven_waitedie je verteert, waardoor je er geen controle meer over hebt.

Gelukkig heeft het (innerlijke) kind op de Zon de staaf goed vast, en er wappert fier een rode vlag aan. Letterlijk: je hebt je wilskracht in de hand en kan daarmee alles overwinnen.

SCEPTERS ZIJN STAVEN

Magier_waite_tarotHeel wat personages op de Grote Arcana houden een scepter in de hand, waaronder de Magiër. Een scepter verbeeldt het gezegde ‘kracht is macht’. In dit geval wilskracht. Door je wilskracht bewust te richten, kun je hem gebruiken om je doelen te bereiken. Keizer en Keizerin weten daar alles van. De Hogepriester stelt hem in dienst van het overbrengen van geestelijke Wereld-waite-stavenwaarden. En de Zegewagen om er aanzien en succes mee te oogsten. Op de Wereld komt de staaf van de Magiër terug, zelfs in tweevoud. Twee staven, met in totaal vier uiteinden. Alsof ze alle elementen beheerst. Het vuur in haar, haar intuïtie, intellect en haar uitvoerende gaven.

VUURROde veren & vleugels

Als je erop let, ga je het zien. De kleur rood komt op bijna alle Grote Arcana kaarten in een of andere vorm voor. Niet zo gek, want zonder wilskracht of passie schiet niemand in gang. Ga op zoek! Bijvoorbeeld naar: veren en vleugels; kleding en haarkleur.

Let vooral ook op rode voorwerpen. Kijk eens naar het tasje van de Dwaas: het herbergt haar talenten en passies, dus datgene dat haar (nog onbewust) motiveert. Alle voorwerpen die rood zijn op een tarotkaart, geven aan waar de actie vandaan komt. Wat de drijfveer is om te doen wat er op de kaart staat.

VLAMMEN & BLIKSEMToren-waite-bliksem

We hebben net al gezien dat de vlammen je uitslaan als je in een Duivel(se)-fase zit! Bliksem is hieraan verwant. Een ontlading vanuit de kosmos die jouw bestaan op z’n kop zet. De wilskracht van het universum, van het goddelijke dat jou wakker schud.

ROZEN, RAM & LEEUW

Magier-waite-stavenJe begrijpt wel dat rode rozen over hartstocht en liefde gaan. Als je iets lief hebt, dan ga je ervoor. Dat is de mooiste manier om in actie te komen: met het besef dat je iets doet, omdat je hart dat nu eenmaal wil. Dit geldt voor alles, zelfs de afwas of je relatie verbreken! Dat is de Zen manier van leven, vanuit liefde voor jezelf, anderen en de kosmos.

RAM & LEEUW zijn dierenriemtekens met het element vuur. De ram is koppig en dramt door, om te bereiken wat ze wil. Je vindt haar aan de troon van de Keizer. De leeuw is een explosieve kracht, de wilde natuur in jezelf. Op de kaart Kracht wordt deze oerkracht getemd door het ‘beschaafde’ deel. Keerzijde daarvan kan helaas wel zijn dat je het contact verliest met je ware aard, en daardoor juist aan kracht inboet. Wat trouwens de reden is, dat je daarna aanbeland bij de Kluizenaar om de verbinding met jezelf weer te herstellen.

De leeuw is ook te zien op het Rad en de Wereld, als symbool van de apostel Marcus. Het is dan een symbool voor macht en koningschap op aarde. Iets dat we in ons eigen leven kunnen ontwikkelen (in je eigen ‘koninkrijkje’).

 

kleine Arcana

Natuurlijk is er de Staven reeks bij de Kleine Arcana. Het leuke is dat ook op Zwaarden 6 en op Pentagram 7 een staaf staat afgebeeld. Bij Zwaarden 6 is je wilskracht het hulpmiddel om je gedachten een rustiger kant op te krijgen, een soort mindfulness kaart dus. En bij Pentagram 7 mag de wil even tot rust komen, het lijkt zelfs wel of hij hem de kop indrukt!

 

Dit blog is het vijfde in een reeks over de Vier Elementen op de Grote Arcana. Het vorige ging over Zwaarden op de Grote Arcana

Facebook Comments

Een gedachte over “VUUR op de GROTE ARCANA

Hoe denk jij hierover? Laat het me weten!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.