Tarot symbolen en scenes

Is het niet verwonderlijk dat een pak kaarten zoveel inhoud kan bevatten? Zeker als je bedenkt dat de kaarten al bijna 600 jaar bestaan! De eerste Tarot spellen werd rond 1440 samengesteld en bevatten herkenbare tarot symbolen en scenes. Deze aller-oudste spellen zijn nagenoeg in hun geheel bewaard gebleven. Je kunt ze bekijken in musea, verspreid over de wereld. Hier vind je een aantal van de kaarten als voorbeeld:

0_Dwaas_cary_yale_visconti_tarot

Dwaas – Cary Yale Visconti Tarot

Dwaas - Waite Smith tarot

Dwaas – Waite Smith tarot

 

 

 

 

 

 

 

 

16_toren_cary_yale_visconti_tarot

Toren – Cary Yale Visconti Tarot

Toren - Waite Smith tarot

Toren – Waite Smith tarot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je deze vergelijkt met de overeenkomstige kaarten uit de Waite – Smith Tarot zie je hoezeer de tarot symbolen en scenes hetzelfde zijn: de Dwaas die een stap neemt, met zijn knapzak op zijn schouder en zijn hondje waarschuwend blaffend naast hem. En de Toren eveneens: de bliksem die in de top slaat en twee vallende personen.

De allereerste Tarotspelers

De oude kaarten hebben inmiddels wat kleur en glans verloren. De originelen zijn letterlijk miniatuur schilderijtjes waarvan de achtergrond is uitgevoerd in bladgoud. Prachtig, en peperduur. De Tarot was in Renaissancistisch Italië alleen weggelegd voor de elite zoals de Visconti-Sforza familie die Milaan regeerden. Bianca Visconti en haar hofdames en -heren hadden de middelen om mooie voorwerpen te laten maken. En de tijd om te spelen met het nieuwe Tarotspel. Het werd een echte ‘hype’. Ze lieten ze speciaal maken om kado te geven bij huwelijken en verjaardagen.

cropped-cropped-cropped-fresco-pallazao-borromeo-milan-mid-15th-cent11.jpg

Tarot spelers in Milaan – fresco

Bianca Visconti Sforza, ca. 1443

Bianca Visconti Sforza, ca. 1443

 

 

 

 

 

tarot symbolen & scenes

Boekdrukkunst bestond nog niet en er was nauwelijks onderwijs. Van de bevolking kon 90% niet lezen of schrijven. Mensen gaven informatie op drie manieren door: mondeling; in beeldvorm, door schilderijen en beeldhouwkunst; en door (straat)theater. Mensen waren dus gewend om verhalen uit te beelden. Om dat makkelijk en snel te doen kregen gewone voorwerpen een extra betekenis. Die werden een soort code: bijvoorbeeld een vrouw met blauwe mantel is altijd Maria.

In die cultuur ontstond de Tarot. De afbeeldingen op de kaarten zijn vormgegeven in beeldtaal. En dat is voor ons in de 21e eeuw een geruststelling: het is niet persé nodig om de betekenis van 78 kaarten in je hoofd te stampen. Nee, de tarot is juist gemaakt om begrepen te worden zónder te lezen! Zonder woorden spreken de afbeeldingen al 600 jaar tot ons. Dat kan omdat iedere tarotkaart een scene laat zien. Gebruik makend van symbolen en accessoires die nog vaak herkenbaar zijn voor ons.

Dit is de eerste van een reeks blogs over de beeldtaal van de Tarot. 

 

Facebook Comments

Hoe denk jij hierover? Laat het me weten!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.