DE VIER ELEMENTEN

Misschien wel de belangrijkste Tarot symbolen: de vier elementen. Ontdek de werkelijke betekenis en test hoe ze concreet bij jou werken met de mini-challenge. Pak je Magiër er maar eens bij. Daar liggen ze voor hem op tafel: het zwaard, de staaf, de beker en de schijf met het pentagram erop. 

De Magier uit de Waite-Smith tarot

De Magier uit de Waite-Smith tarot

Onze Magiër heeft een lijntje naar rechts lopen: zijn ene hand ontvangt de wijsheid van de kosmos via de witte staaf, en hij leidt die energie door via zijn andere hand naar de aarde rechts beneden. Rechts is de kant van bewuste kennis en de toekomst. De Magiër beseft dat hij hier op aarde is om zijn lot te vervullen en wil dat ook. Hij is zich bewust van zijn rol in het geheel. Ieder van ons IS die Magiër want door je acties en uitspraken draag je bij aan wat er gebeurt in je omgeving. En daarmee beïnvloedt jij mede de toekomst!

 

wat doe je met de vier elementen?

Er staan de Magiër (jou dus) vier instrumenten ter beschikking om zijn hemelse opdracht te vervullen op aarde. Dat zijn: Het zwaard  =  Lucht  =  ratio & gedachten; De staaf  =  Vuur  =  passie & wilskracht; De beker  =  Water  =  gevoelens & intuïtie; De schijf (pentagram)  =  Aarde  =  tastbaar bezit (lichaam & gezondheid, huis, werk, geld e.d.).

Als je er goed over nadenkt, wordt alles wat je zegt of doet aangestuurd door één van deze vier elementen. Je wilt iets (staven) en gaat ervoor; je voelt iets (bekers) en deelt je emoties; je denkt iets (zwaarden) en dat uit je; je doet iets (aarde) en handelt.

Mini-minichallenge: Probeer eens andere manieren te bedenken dan deze vier, waar je gebruik van maakt om je uit te drukken in het leven? Niet gelukt, toch? Daarom zijn deze vier elementen de basis voor de Kleine Arcana. Op de kleine Arcana kaarten staan scènes die ons dagelijks leven betreffen. Situaties waarin we iets beleven, willen, doen of denken. Zo simpel is het.

Aas Zwaarden Waite-Smith

Aas Zwaarden Waite-Smith

1-aas-pentagram-rw-k

Aas Pentagram Waite-Smith

Aas Bekers Waite-Smith

Aas Bekers Waite-Smith

Aas Staven Waite-Smith

Aas Staven Waite-Smith

 

 

 

 

 

 

Mini-Challenge:

Neem nu de Azen erbij. Hier staan dezelfde elementen op, in hun pure vorm. Omdat de Azen de 1-kaart zijn van hun reeks, staan ze qua betekenis in verbinding met de 1-kaart van de Grote Arcana, de Magiër.

Wat je doet, is het volgende: bekijk ze één voor één. Je ziet dat de 4 elementen erop staan afgebeeld, die bij de Magiër op tafel liggen. Waar het om gaat, is te ontdekken hoe en hoeveel jij ieder element in jouw leven gebruikt.

1) Ga na:
of jij vooral een denker bent die meestal eerst rationeel en analytisch reageert (zwaarden);
of jij meer het intuïtieve gevoelstype bent en je emoties overheersen (bekers);
of schiet jij juist gelijk in de impulsieve actie – reactie modus (staven);
of benader je de dingen eerder nuchter en liefst praktisch (pentagram)

Leg die betreffende Aas op positie 1. Dit is jouw voorkeurselement.

2) De tweede kaart die je gaat kiezen, is de hulpfunctie: deze gebruik je ook redelijk vaak en voel je je ook lekker bij. Deze leg je op positie 2, het hulpelement.

3) De derde kaart vertegenwoordigt het onbekende element: deze bevindt zich in de schaduw en benut je niet bewust. Je staat er neutraal of onverschillig tegenover. Op positie 3, het wat vaker gebruiken – element.

4) De vierde kaart is je zogenaamde zwakke plek: je vindt dit eigenlijk niet zo fijn, hebt er misschien zelfs wat op tegen. Deze leg je op positie 4, het beter – ontwikkelen element.

vier-elementen-challenge

Vier Elementen Challenge

5) Schrijf dit op of maak een foto. Schud nu alle vier de Azen blind. Trek blind kaarten voor dezelfde posities 1 tot en met 4. Keer ze nu pas om.  Deze tweede legging laat je onderbewuste spreken. Het is interessant om te ontdekken in hoeverre deze overeenkomt of juist verschilt met je bewust gekozen kaarten! Wordt je bevestigd in je bewuste keuze, of heeft je onderbewuste jou misschien beter door gehad dan jij jezelf?

Denk vooral eens na over je zwakke plekken en schaduwkaarten. Daar zit namelijk ruimte om te groeien: hoe fijn als je ze kunt inzetten in situaties waar dat handig zou zijn, in plaats van altijd op dezelfde voorspelbare manier te reageren. Daarmee laat je ze – als een Magiër – voor je werken en krijg je de beheersing over de 4 elementen!

Daarmee bedoel ik dat je je van alle vier kunt bedienen. Over het algemeen kan je niet veranderen wat je hoofdelement is; omdat dit echt vastligt in je persoonlijkheid. Maar je kunt er wel wat meer evenwicht in brengen en bewust je zwakke kanten mee laten doen, zodat je meer in balans (over)komt.

Dit is het tweede van een reeks  blogs over de beeldtaal van de Tarot.

 

Facebook Comments

Hoe denk jij hierover? Laat het me weten!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.