Kaart leggen is niet voor watjes…

Tarot_cards_readerNatuurlijk is Tarot geweldig! Ik ben er dol op want het blijft boeien, is al zó oud en toch altijd weer nieuw. En dat vinden wereldwijd heel veel mensen met mij. Maar. Het vraagt moed en eerlijkheid naar jezelf toe om onder ogen te zien wat er ligt, als je kaarten hebt getrokken.

Daarmee bedoel ik dat we vaak de kaart trekken als we in een ietwat benarde situatie zitten. Bijvoorbeeld op ons werk, of in een relatie met wie dan ook. De kaarten die je trekt, laten zien waar de knelpunten zitten op dat moment, bij jou. Onder andere hoe jij bijdraagt aan het in stand houden van de vervelende positie waarin je je bevindt. Gelukkig geven diezelfde kaarten ook weer hoe je dat kunt veranderen.

Mijn favoriete legpatroon is een 4-kaartlegging die ik bedacht heb en Turbo Keltisch Kruis noem. Hij laat namelijk alle zijstapjes weg en richt zich alleen op wat je echt wilt weten. De tweede kaart in het patroon staat voor wat jou blokkeert met betrekking tot je vraag, dus wat het struikelblok vormt: meestal symboliseert deze kaart de valkuil waar je steeds weer invalt. Superbelangrijk om te weten dus!

Waarom is dat zo belangrijk? Stel je hebt hier de Keizer getrokken (grote Arcana
4 Keizer kl4). Dat betekent dat het thema van deze kaart jou dwars zit. In het geval van de Keizer kan het bijvoorbeeld gaan om de regie over je eigen leven te gaan nemen, grenzen stellen naar anderen en wat minder je gevoel achterna te gaan. In je dagelijks bestaan zal er vast en zeker iemand zijn met wie jij dit thema ‘beleeft’: iemand die jou hierin dwars zit en zich waarschijnlijk gedraagt als een Keizer. Iemand aan wie jij je irriteert en waar je grote moeite mee hebt.

Het is heel gemakkelijk om te denken: ‘zie je wel, die persoon is de blokkade en de oorzaak van mijn vervelende situatie’. Het is veel moeilijker, maar wel veel belangrijker, om het om te keren: ja, die persoon gaat over mijn grenzen heen, maar kom ík eigenlijk wel goed genoeg op voor mijn grenzen? Hou ik wel voet bij stuk als diegene tegen mij ingaat? Of geef ik dan maar weer toe omdat ik dat nou eenmaal gewend ben?

Niet voor watjes dus! In dit legpatroon toont deze kaart Tarot_is_Zelfreflectiejou de onbalans in jezelf. En geeft je de macht om deze te verbeteren. Want nu je wéét waarin je sterker moet worden (in dit voorbeeld dan), kan je er bewust mee aan de slag in je dagelijkse leven. Door je gedrag aan te passen en te leren de Keizer in jezelf te omarmen en uit te dragen. Als je dat doet, zul je merken dat diegene die je dwars zat anders zal gaan reageren op jou. Misschien eerst door nog harder hetzelfde te proberen, wat voorheen altijd zo goed lukte. Maar jij zet je geharnaste Keizer in en blijft zitten op je troon. Uiteindelijk zal hij/zij het opgeven, omdat er geen succes meer te behalen valt.

Je hebt moed nodig om het thema van een kaart in jezelf toe te laten. Te onderzoeken in hoeverre het wáár is voor jou, en in welk opzicht. Welk aspect van de kaart is jouw pijnpunt? Waar doet het pijn? Wat is gevoelig om toe te geven van jezelf? Het lichtpunt is: dit pijnpunt is de poort naar bevrijding. Stap er doorheen! Gewoon oefenen met je ‘nieuwe’ gedrag in allerlei situaties, geeft jou weer de macht in handen over je leven!

Vind je dit behulpzaam? Heb je er iets aan gehad? Hoe ervaar je het als je dit toepast? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Facebook Comments

Hoe denk jij hierover? Laat het me weten!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.