DE PODIUMKAARTEN VAN PAMELA

Het meest gebruikte Tarotspel, de Waite-Smith Tarot (voorheen Rider-Waite), is gemaakt door een vrouw: Pamela Colman Smith. Kunstenares, illustratrice, decorontwerpster en storyteller. Haar passie voor en ervaring met toneel en theater zijn volop terug te vinden in haar ontwerpen. Iedere kaart is vormgegeven als een scene in een toneelstuk. Sommige kaarten hebben zelfs een podium!

Pamela’s invloed

In 1909 werkte Pamela in opdracht van Arthur Waite. Hij vond de Grote Arcana kaarten het belangrijkst en gaf haar alleen maar korte beschrijvingen voor de Kleine Arcana. Hij had weinig contact met haar tijdens het maakproces en vertrouwde erop dat het wel goed zou komen. Daarom danken we de afbeeldingen op de Kleine Arcana vooral aan Pamela’s creatieve geest.

En het is bij de Kleine Arcana waar we podiumkaarten vinden:

Alle 2-kaarten;
de 4 van Pentagram en de 4 van Staven;
5 Zwaarden;
6 Pentagram;
7 Zwaarden;
8 Pentagram;
9 Staven;
10 Bekers en 10 Staven en 10 Zwaarden
Oh, en dan is er nog één Schildknaap die op een podium staat, namelijk die van Bekers.

Dus 15 kaarten van de 40. Het lijkt wel of er geen orde in zit… en dat klopt ook! Pamela had maar vijf maanden om 78 kaarten te bedenken en uit te voeren. Het lukte haar niet om haar tekeningen naderhand nog eens te herzien en eventueel aan te passen. Daarom is de vormgeving niet altijd consequent.

“Theater heeft me alles geleerd”

Toch is er een dikke rode draad die haar tekeningen verbindt. Als je onder druk iets nieuws moet scheppen, val je vaak terug op wat je geleerd hebt en al beheerst. In haar geval was dat theater. Ze zei zelf: “Het toneel heeft me bijna alles geleerd wat ik weet over kleren, handelingen en beeldende gebaren. Het is een geweldige leerschool voor een illustratrice.”

Haar jongere jaren en opleiding aan de Kunstacademie stonden in het teken van het uitbeelden van verhalen en sprookjes. Ze maakte prachtige minitheatertjes die de Middeleeuwse sfeer droegen die we van de Waite-Smith kaarten kennen.


De waarde van theater, vond zij, is dat het “onrealistisch en kunstmatig” is. Dat klinkt negatief, maar ze bedoelde dat situaties en reacties overdreven worden weergegeven, zodat ze ons naar een bepaald gevoel leiden.

Pamela vond dat dat de overeenkomst was tussen theater en Tarotkaarten. Kijk maar eens naar de Hogepriesteres; wij zullen zelf nooit zó zitten. Maar we begrijpen wel het beoogde effect van de situatie en we voelen de uitstraling die ze heeft.

Pentagram 2 op Pamela’s wijze

Om de betekenis van een kaart uit te beelden, bouwde ze de kaart op als de scene van een toneelstuk. Die bestaat uit een paar onderdelen:

Een podium waarop alles plaatsvindt
Daarop personages die een handeling uitvoeren
Het decor, dat laat zien wat de sociale of natuurlijke omgeving is
En ‘Props’ oftewel rekwisieten oftewel karakteristieke voorwerpen

waite-smith tarot pentagram 2

Als we Pentagram 2 bekijken, zien we:

Het podium = de grijze ondergrond vormt het podium
Het personage = de jongeling, die twee handelingen verricht: hij lijkt te dansen terwijl hij jongleert
Het decor = een wilde zee met daarop twee scheepjes, en veel lucht
De ‘props’ = bestaan uit de twee ballen in een lus die een lemniscaat vormt

Als je probeert de ‘acteur’ op de kaart na te doen, voel je je al snel een aap die een kunstje vertoont. En dansen, en jongleren… best lastig om die ballen dan netjes in de lucht te houden. Is dat niet precies waar Pentagram 2 op wijst: hoe ongemakkelijk het vaak is om je taken te combineren en goed uit te voeren? Komt dat omdat we mensen proberen te ‘vermaken’, dus tevreden te stellen? De kleding van de acteur lijkt daarop te wijzen.

Dat jongleren en vermaken gaat de ene keer beter dan de andere keer, en dat ligt niet altijd aan jezelf. De wilde zee en het lemniscaat verwijzen naar de wilde ‘natuur’, naar een grotere, hogere macht die onverwacht nieuwe uitdagingen op ons pad brengt. Die wij dan weer proberen in balans te brengen en te integreren in ons dagelijks leven.

De Wereld is een Theater

Over hoe ze haar illustraties maakte, zei Pamela zelf: “Maar vooral, alles voelen. En ervoor zorgen dat als anderen naar mijn tekeningen kijken, het óók voelen!” Om de gemoedstoestand van het personage op de kaart nog meer te benadrukken, gebruikte ze ook:

Lichaamshouding en of deze passend is in de situatie
Gezichtsuitdrukking
Kleding en of deze passend is in de situatie en of ze goed gedragen wordt of niet
Overdrijving, waarmee ze nadruk legt op een bepaald aspect

De podiumkaarten liggen het dichtste bij Pamela’s eigen persoonlijkheid. Hierop drukt ze zichzelf uit met de taal van haar hart, die van het theater. De moraal, de metafoor van het theater vinden we in Shakespeare’s uitspraak (die Pamela zeker kende):

“All the World’s a Stage
And all the Men and Women merely Players;
They have their exits and their entrances
And anyone in her time plays many parts…”

(uit: As you Like it)

pamela-colman-smith-waite-shakespeare-illustraties
Illustraties voor Shakespeare Kalender door Pamela (zie haar kenmerkende paraaf midden-rechts)

Oftewel: alsof de Wereld een toneel is waarop alles plaatsvindt en wij acteurs zijn die rollen vervullen in een toneelstuk. Onze missie is te ontdekken welke rollen wij in ons leven hebben en hoe we die willen uitvoeren. Gelukkig helpt Pamela’s Tarot ons om daarachter te komen!

Wil je meer lezen over Pamela Colman Smith? Dan is het Blog van Mary K. Greer een echte aanrader! (wel in het engels). Of lees het boek ‘Secrets of the Waite-Smith Tarot‘ van Katz & Goodwin (eveneens in het engels)

Facebook Comments

Spanning en Stress? Tarot helpt!

Een blog over tegengestelde krachten

Er loopt een rode draad door de Tarot: twee tegengestelde krachten waaruit we moeten kiezen, waartussen we ons heen en weer geslingerd voelen. Tegenpolen die spanning en stress opleveren. Let eens op de volgende symbolen en kaarten als je de (Rider) Waite – Smith Tarot gebruikt:

 • Pilaren
 • De kleuren zwart & wit
 • Oneindigheidsteken
 • Het Wiel of Rad
 • Pentagram 2 en Zwaarden 2
 • Combinatie Geliefden & Duivel

Pentagram 2 & Het Wiel (Rad)

Die tegengestelde krachten zijn in ons. En ze zijn buiten ons. Het hele leven lijkt te zijn opgebouwd uit contrasten. In de wereld zie je ze: rechtse politici tegenover linkse, wrede terroristen tegenover meevoelende hulpverleners, honger in sommige landen tegenover decadente overvloed in andere, enzovoorts. Wijzelf ervaren tegengestelde gevoelens en elkaar tegensprekende drijfveren.
Waite-pentacles-2Daardoor hebben we soms de indruk dat we in onbalans leven. De ene keer geef je je over aan lekker eten bijvoorbeeld, en de week daarna trek je de teugels aan en ga je streng diëten. We noemen dat het jojo-effect.
Hier is een verfrissend inzicht: gelukkig maar! Stel je eens voor dat we altijd en voortdurend zwelgen in heerlijk eten, eten en nog meer eten… Of juist alleen maar aan het diëten zijn. Beiden zouden een slecht effect op onze gezondheid hebben. Juist afwisseling is perfect.

Pentagram 2 drukt dit duidelijk uit. De ballen bewegen van hoog naar laag, van links naar rechts; de scheepjes gaan op en neer, net als je geluk in het leven. Maar jij hebt de ballen in eigen hand: je hebt in de hand of je het wilt begrijpen, aanvaarden en er relativerend mee omgaat. Spanning en stress ontstaan als je je tegen je eigen jojo verzet.

Door het jojo-effect ontstaat dynamiek. Beweging. En die zorgt voor vernieuwing en dus vooruitgang. Echte balans bestaat er uit dat doorslaan naar (te) veel van het ene een behoefte aan het andere oproept. Kijk naar mode; na korte minirokjes komen lange rokken weer in. En na de sexualisering in de media met porno achtige muziekvideo’s ontstaat een trend van nieuwe preutsheid en preutse kleding. En toch is het nooit een exacte herhaling van daarvoor, altijd net een beetje anders.

wheel-of-fortuneDit is een natuurwet. ‘Alles met mate’ lijkt ideaal, maar gaat toch tegen de natuur, onze natuur, in. Het zijn niet voor niets tegengestelde krachten en die kunnen niet stil gezet worden. Eerder bewegen we ons als de slinger van een klok een stukje naar de ene en dan weer terug naar de andere kant, en onderweg komen we het midden tegen. Daar blijf je maar even. Alles is tijdelijk. Iedere toestand is tijdelijk en gaat voorbij. Dat is heel fijn om te weten als je in een nare situatie zit, en jammer als je het heel fijn hebt.

Ook het Rad of Wiel laat zien dat ons ‘fortuin’ in cyclische fases verloopt. Bij Anubis verkeer je in de Onderwereld ofwel de mindere fase; bij de slang breekt een nieuwe fase aan en de sfinx keert je fortuin. Dus als je deze kaart trekt, zal er een nieuwe tijd aanbreken; hetzij vooruitgang als je nu in een mindere periode zit, hetzij een naderende neergang als het je nu goed gaat. Spanning en stress ontstaan als we dit willen tegen houden.

De Geliefden & De Duivel combinatie

Leg ze naast elkaar en je ziet dat er eigenlijk hetzelfde op staat: twee mensen met een berg / steen ertussen en daarboven een machtige figuur. Zowel de Geliefden als de Duivel gaat over het maken van een keuze. In het geval van de Geliefden een hartekeus die je wordt ingegeven door de kosmos en ‘gezegend’ is, de juiste dus. En de Duivel geeft weer dat we een keus gemaakt hebben om terug te vallen in een oude, foute maar o zo lekkere gewoonte (of overtuiging). Deze kaarten zijn dus elkaars tegenpool. En eén ding is zeker: alle tegenpolen verdienen onze aandacht. Ja, zelfs de zogenaamde foute of slechte kanten. Juist onze foute of slechte kanten!

Waite-Lovers-Devil

Een voorbeeld: als je zelf gaat geloven dat jij iemand bent die nooooit iets lelijks over een ander denkt, doe je aan ontkenning. Dan ontken je het bestaan van een eigenschap van jezelf. Maar daarmee houdt die eigenschap heus niet op te bestaan. Die hoort nu eenmaal bij je (en die hebben we allemaal..).
Wat gebeurt er als je dat stukje van jezelf wegdrukt? Het kost ten eerste ongemerkt voortdurend energie, en is dus een energielek voor jezelf. Ten tweede is het als een vulkaan waar je een steen bovenop legt. Een tijdlang ziet het eruit alsof ‘ie uitgedoofd is. En dan ineens ontploft ‘ie en spui je me toch een hoop lelijkheid waar je zelf achteraf verbaasd over bent. En meestal tegen iemand die het niet verdiende maar toevallig in de buurt was. Je verandert in de Duivel!

Het heeft geen zin proberen iets te zijn dat je niet bent. In ons voorbeeld mag je er op vertrouwen dat niemand altijd lief is en een soort prinses Diana. Zelfs Prinses Diana niet! Vertrouw erop dat je ‘ontworpen’ bent om je levensbestemming te kunnen vervullen. Beter die vulkaan dus lekker laten pruttelen als er wat naar boven komt. Vertrouw daarbij op je intuïtie. (Wat overigens weer niet hetzelfde is als je emoties en je daardoor maar laten meeslepen.)
Wordt je ervan bewust wat je ‘duivelse’ krachten zijn en geef ze liefdevolle aandacht. Probeer er achter te komen waar ze wel goed voor zijn, hoe ze je helpen. In dit voorbeeld kan je leren deze ‘duivelse’ kracht te kanaliseren om assertief te zijn en op een goede manier voor jezelf op te komen.

De Pilaren van de Hogepriesteres

Waite-highpriestessDe pilaren zijn een symbool van overgang. Ze zijn als een poort die toegang geeft tot je innerlijke tempel. De Hogepriesteres zit voor het gordijn waarachter haar innerlijke tempel zich bevindt. Ze kijkt naar ons in de buitenwereld en laat het water van de oceaan achter het gordijn door zich heen vloeien. Die oceaan vertegenwoordigt haar onderbewuste en haar hogere bewustzijn.
Ieder van ons heeft een onderbewuste vol inhoud en een hoger bewustzijn dat je spiritualiteit zou kunnen noemen. Er is onderliggende eenheid tussen het onderbewuste en hogere bewustzijn van alle mensen tezamen. De toegang ertoe is in ieder mens aanwezig. Het is de bron van ons zijn, onze energie, onze levenskracht. Je ziel is de dochter van deze bron.

Deze onderliggende kosmische eenheid kent geen tijd, geen plaats, geen begrenzing. Ze heeft zich gemanifesteerd in de concrete wereld waar wij in leven. Ze heeft zich als het ware binnenste buiten gekeerd tijdens de oerknal, de geboorte van het universum. En waar in haar vóór deze geboorte alle tegenstellingen in volmaakte en statische harmonie verkeerden, zijn ze in ons universum gesplitst. Ze bevinden zich op verschillende plaatsen in verschillende hoeveelheden. Daardoor spanningen scheppend, die mensen aanzetten tot bepaalde acties (oorlog bijvoorbeeld).
In ons vinden dergelijke oorlogjes ook aan de lopende band plaats. Bijvoorbeeld als ik wakker wordt, vechten mijn ‘mmm ik blijf nog even liggen’ geniet-kant en mijn ‘yes laten we wat doen nu we vroeg wakker zijn’ kant een robbertje met elkaar. Er kan er maar één winnen… of ik kan een compromis sluiten. Als mijn man op reis gaat, mist mijn ‘vrouwtjes’kant hem. Maar mijn ‘happy-by-myself’kant heeft Netflix al opgestart, de pizza erin gezet en een joggingbroek aangetrokken.infinity-sign

 

Facebook Comments

3 TIPS voor als een kaart je niets ‘zegt’

Het overkomt de beste: je draait de kaarten om die je hebt gekozen, en er ligt een kaart die je niets ‘zegt’… Je voelt er niets bij. Je weet globaal wel de universele betekenis, maar die raakt je niet. Je staart er naar. Probeert er iets bij te verzinnen; voelt nog eens in jezelf; en zet je voelsprieten extra uit om een greintje intuitie op te pikken… maar resultaat blijft uit, blanco, nada, niks.

tarot reading

Geen nood: voor die handen-in-je-haar situatie heb ik 3 tips voor je op een rijtje gezet. Want je weet, als het niet gelijk lukt, zet je er gewoon een tandje bij!

 

TIP 1: TREK EEN KAART Over je mystery KAART

Pak de kaart die je wilt doorgronden en zet ‘m voor je neer. Afhankelijk van hoe diep je wilt gaan doe je het volgende:

 • Trek één extra kaart; deze gaat je vertellen welke energie de oorsprong is van je mystery kaart
 • Gebruik dit uitgebreidere 3-kaart legpatroon voor meer details:
  1. de eerste kaart die je trekt vertelt je wat het onderliggende thema is van de mystery kaart
  2. de tweede die je trekt geeft de les weer die je moet leren
  3. de derde kaart geeft je advies over hoe je hiermee om moet gaan (wat goed is om te doen)
 • Ontwerp je eigen legpatroon dat antwoorden geeft op de vragen die je hebt over je mystery kaart en/of de positie die hij heeft in de oorspronkelijke legging

TIP 2: like of dislike

Kijk goed naar je mystery kaart en let daarbij vooral op het algemene gevoel dat ‘ie je geeft. Haal in gedachten of zoek op welke universele energie deze kaart vertegenwoordigt. Omdat er meerdere aspecten zullen zijn, kies je het aspect dat je het meest raakt, intrigeert of juist afstoot. Schrijf dat kort op.

Gebruik nu wat je hebt opgeschreven om de volgende zin af te maken: ‘Wat vind ik van iemand die …. (en daar vul je in wat je hebt opgeschreven).
Om dit duidelijker te maken mijn eigen voorbeeld: ik trok de Keizer. Het aspect dat mij het meest triggert, is dat hij anderen vertelt wat ze moeten doen. De vraag wordt dan: ‘Wat vind ik van iemand die anderen vertelt wat ze moeten doen?’ Je kunt wat je hebt opgeschreven natuurlijk een beetje aanpassen om in de zin te passen.

tarot card like

Het enige wat je nu hoeft te doen, is te antwoorden met ‘prettig’ of ‘onprettig (like of dislike). In mijn eigen voorbeeld vind ik het onprettig als iemand anderen vertelt wat te doen.
Nu je dit hebt vastgesteld, maak je daar een vraag mee: ‘Ik vind het …. als iemand …, WANT …’. Dus voor mij is dat: ‘Ik vind het onprettig als iemand anderen vertelt wat te doen, want het irriteert me en geeft me het gevoel dat hij mij wil domineren en ik niet mezelf kan zijn’.
Note: jij vind de Keizer misschien juist tof, of hebt er geen probleem mee als iemand jou vertelt wat je moet doen, en dat is prima natuurlijk! Het gaat er om dat je erachter komt wat je er bij voelt en waarom.

En tenslotte ga je proberen hoe je uitspraak in verbinding staat met je eigen leven. Welke situatie of ervaring heb jij gehad die maakt dat je dit zo voelt? Ga zo diep als je aan kunt. Dit kan echt een aha-effect geven. Het kan zelfs jeugdherinneringen oproepen (de Keizer lijkt misschien een klein beetje op hoe ik mijn vader heb ervaren…) en dat is niet altijd even prettig dus wees lief voor jezelf! Belangrijk is dat je kunt beslissen hoe je voortaan om wilt gaan met deze energie en met dit soort situaties.

 

TIP 3: scenes toevoegen

Iedere Tarot kaart laat een scene zien die als het ware een stukje van een langer verhaal is. Meestal bekijken we een kaart als onderdeel van een serie, zoals de Bekers of de Grote Arcana, en het verhaal dat die serie vertelt.
Maar kijk nu eens naar je mystery kaart alsof het een kunstwerk is, als een schilderij in een museum. De kunstenaar heeft deze scene en dit moment van het verhaal gekozen om af te beelden. Want het symboliseert het beste het hele verhaal. Denk aan de Mona Lisa: wat gebeurde er net voor het moment waarop ze geschilderd werd, wat maakte dat ze zo ondeugend lacht? Of Van Gogh’s schilderij van het cafeetje in Arles: wie waren daar die avond en wat zeiden ze tegen elkaar? Waar gingen ze heen toen het cafe dicht ging om middernacht?

SevenofswordsNeem nu je mystery kaart en kijk naar de scene die plaats vindt. Bijvoorbeeld deze Zwaarden zeven: wie is deze persoon? Waar loopt hij/zij van weg? En wat is daar op de achtergrond? Wat betekenen de zwaarden die hij/zij meeneemt?
Laat je fantasie de vrije loop. Stel je voor wat er gebeurde voordat hij/zij hier was en welke rol speelde hij/zij? En waar zal hij/zij naar toe gaan met de zwaarden? En wat zal hij/zij vervolgens met die zwaarden doen? En zal deze persoon zich dan voelen en waar was het allemaal goed voor?

Ga ervoor en fantaseer erop los over je kaart! Maak er een sprookje of een thriller van, maar laat je inspireren. Voel hoe de kaart tot leven komt en ontdek nieuwe aspecten die je er misschien nooit eerder bij had bedacht. Het is superleuk en verdiept je connectie met de kaart!

 

respecteer je onderbewuste

Ik ben benieuwd of één van deze tips je geholpen heeft! Zo niet, bedenk dan dat het misschien nog niet de juiste tijd voor je is om dit stukje kennis te ontvangen. Ons onderbewuste laat alleen inhoud los als je er klaar voor bent en sterk genoeg om het een plek te geven. Want ze wordt geleid door je ziel en haar doel is jou te beschermen.

Wat je kunt doen, is de kaart op de foto zetten en in je Tarot dagboek erover schrijven. Kijk dan na een week of een maand (of een jaar) eens terug of de kaart inmiddels haar betekenis heeft prijsgegeven in jouw leven. Niets gaat ooit verloren…

Facebook Comments

Pentagram 2 & de Onderwereld

Pentagram 2 is een kaart uit de Kleine Arcana met net zoveel diepte als een grote arcana kaart. trek je deze kaart dan is Het advies: als een mooie periode voorbij lijkt te zijn, zet dan niet je hakken in het zand maar laat je meevoeren naar de Onderwereld.

Wat betekent pentagram 2?

Pentagram 2 WaiteDeze Pentagram kaart wil je erop wijzen dat je aardse fortuin niet in een rechte lijn naar permanente vrede en overvloed leidt. Helaas… Een fout die door veel mannen in bedrijven gemaakt wordt, zoals Schiphol denkt altijd maar te kunnen doorgroeien. Het gezegde ‘Zeven magere jaren – zeven vette jaren’ is niet voor niets. Het is een natuurwet dat op groei en vooruitgang en activiteit een periode volgt van (kleine) achteruitgang of stilstand en een soort passieve ingekeerdheid. Totdat rock-bottom is bereikt. Dan pas zet de weg naar boven weer in.

 

Inanna in de Onderwereld

Inanna en Pentagram 2

Inanna in de Onderwereld

Dit is zo’n universele waarheid dat je hem zeker herkent in je eigen leven! Daarom: verzet is nutteloos. Weerstand is alleen maar uitstel. Als je op zeker moment merkt dat het tij aan het keren is in je leven, geef je er aan over! Er zijn talloze mythes en legenden uit de Oudheid die je inspiratie kunnen geven hoe je je er door heen kunt slaan. En er zelfs beter uit komt, dan je er in ging, jazeker. Bijvoorbeeld het verhaal over Inanna, die naar de Onderwereld vertrekt. Om er te komen moet ze zeven poorten door en bij iedere poort een stukje van haar wereldse bezittingen afgeven of uitdoen, totdat ze tenslotte naakt en kwetsbaar aankomt. Daar wordt ze gedood, om vervolgens te worden herboren en met nieuwe kracht en intentie naar de ‘echte’ wereld terugkeert.

Waar leef je voor?

Pentagram 2 lemniscaatHoe zie je dit op de kaart? Op de achtergrond zie je scheepjes op de golven: 1 is op zijn weg naar beneden (magere jaren), de ander naar boven (vette jaren). En dan zijn daar de twee pentagram schijven die verbonden zijn door het oneindigheidsteken (het lemniscaat). Ze gaan van hoog (vette jaren) naar laag (magere jaren), en weer terug. Altijd maar door. Als je deze kaart trekt, denk dan aan Inanna. Wees je bewust dat je misschien wat aards ‘bezit’ zal moeten inleveren komende tijd. En dat je die periode kan gebruiken om je bewust te worden van wat werkelijk belangrijk is in je leven. Wat heb je echt nodig? En wat mag los gelaten worden? Als je rock-bottom bent, je naakt en kwetsbaar voelt, en denkt dat je niet nog meer aan kunt, niets meer te verliezen hebt, vraag je dan af wat het voor jou de moeite waard maakt om verder te gaan? Wat geeft jou kracht? En wat is dan jouw nieuwe intentie in je leven? Dan is je verblijf in de Onderwereld vruchtbaar geweest en heeft het je leven vernieuwd, net als Inanna!

En tenslotte: zie je dat de figuur op de kaart een soort Pierrot kostuum aan heeft? Waite en Pamela Smith wilden ons laten zien dat we het niet allemaal te serieus moeten nemen, al dat aardse moeilijk doen. Want het leven is kort, dus probeer iedere dag geniet-momenten te hebben!

 

Facebook Comments

Tarotkaarten online leren leggen!

De Tarot is een fantastisch zelf-hulpmiddel en ik deel graag mijn kennis en enthousiasme erover met jullie! Na een bezinningsperiode ben ik nu volop bezig met het ontwikkelen van een online en offline programma om dat doel te bereiken: meer mensen met Tarot in contact te brengen en te laten ervaren hoe deze je kan ondersteunen op je levenspad.

Tarot helpt je los te komen van je automatische piloot en je (opnieuw) te verbinden met je diepere intenties in het leven. Als je tijd neemt om de kaarten te leggen, neem je tijd om (weer) te worden wie je werkelijk bent en situaties met liefdevolle kracht tegemoet te treden.

Het is immers belangrijk te worden en zijn wie je werkelijk bent in alle situaties. En uit te spreken en te handelen naar wat je voelt en wilt. Maar juist bij mensen die veel te geven hebben, heel gevoelig zijn of juist heel druk, sneeuwt dat weleens onder. En mogelijk heb je soms het gevoel dat er van je zorgzaamheid misbruik wordt gemaakt of je sluit je ongemerkt af van de mensen om je heen, en raakt dan ook afgesloten van jezelf.


Tarot_online

Online Tarot leren

Mijn online cursus richt zich erop je te leren Tarot te gebruiken als middel om af en toe ‘in te checken’ bij jezelf en je hele, complexe en complete ik te ontdekken, met alle (verwaarloosde) delen contact te maken en dat contact te leren onderhouden door het leggen van de kaarten. Er zijn legpatronen om verbinding te maken met je onderbewuste, je intuïtie; om je ware intenties helder te krijgen; licht te laten schijnen op je levenspad, en om antwoord te krijgen op je eigen specifieke vraag of kwestie.

In je eentje, zonder hulp, valt dat allemaal niet mee! Ik gun iedereen een Tarotspel en de kennis om die op ieder door jou gewenst moment te kunnen raadplegen. Tenslotte zijn ze al 600 jaar in gebruik en dat is niet voor niets!

Ik hou je op de hoogte! Hartelijke Tarotgroet,

Marion

Facebook Comments

Kaart koppelen aan je eigen leven

Een kaart koppelen aan je eigen leven, lukt soms niet. Je hebt gewoon even geen inspiratie… Probeer dan eens dit hulpmiddel dat gebruikt wordt door therapeuten om bij je gevoel te komen:

 

Contact maken met je onderbewuste

Een dagkaart trekken, is een mooi ritueel. Maar het is pas zinvol als die kaart iets zegt over wat er gaande is in jouw eigen leven. Dit is de manier om stapsgewijs in contact te komen met je gevoel en onderbewuste:

Stap 1 – Welke scene op de kaart?

Wat zie je precies op de kaart? Wat doet de persoon? En waar? Welke kleding heeft hij/zij aan? Wat is de kleur van de lucht? Welke symbolen vallen je op?
Kortom: wat is volgens jou het verhaal op de kaart? Schrijf dit kort op.


Stap 2 – kies één aspect uit het verhaal

Wat is de rode draad die je verder wil onderzoeken?

stap 3 – maak een vraag

Formuleer met het aspect dat je uitkoos de volgende vraag:
‘Wat vind ik ervan als  ….. gebeurt’    of    ‘Wat vind ik ervan als iemand  … doet / is’?

stap 4 – prettig of onprettig

Is je antwoord op de vraag dat je dat prettig vind of juist onprettig?

Vind ik het prettig om dat witte konijn te volgen, het gat in? (Alice in Wonderland Tarot)

 

stap 5 – uitbreiden

Probeer nu dat prettige of onprettige gevoel onder woorden te brengen:

Als … gebeurt of als iemand … doet / is, vind ik dat prettig of onprettig, WANT: …..

(Stel je hebt de Keizer getrokken en het aspect is ‘hij vertelt iedereen wat ze moeten doen’. Dan vind ik dat onprettig, want ik hou er zelf niet van als mij vertelt wordt wat ik moet doen. En waarom niet? Omdat ik er niet van hou dat mij beperkingen worden opgelegd.
Of: Ik vind het prettig als een ander mij vertelt wat ik moet doen, want dat is makkelijker voor me, dan hoef ik geen verantwoordelijkheid te nemen.)

stap 6 – dit aspect in je eigen leven

Waar herken je dit gevoel in je eigen leven? Zoek in je geheugen naar situaties waarbij je dat hebt meegemaakt. Misschien kun je zelfs de oorsprong terugvinden. Ga zo diep als je kunt.

En kijk daarna naar het hier en nu: is er een situatie waar dit aspect speelt? Begrijp je door je antwoorden op de vragen waarom die situatie je zoveel doet? Misschien zorgt het ervoor dat je er ook anders naar gaat kijken? Hoe dan ook, heb je weer een stukje van jezelf leren kennen!

 

Facebook Comments

Tarotkaarten makkelijker onthouden

Vandaag ga ik je helpen met een tip om de tarotkaarten makkelijker te onthouden. Het blijft immers een uitdaging om 78 kaarten uit je hoofd te leren. En de tip is: iedere kaart is als een spiegelei!

ezelsbruggetje om Tarotkaarten makkelijker te onthouden

Dit is natuurlijk een ezelsbruggetje: stel je even een spiegelei voor. De zachte eidooier in het midden, omgeven door een dikke rand eiwit. De dooier is het kleinst, maar heeft alles in zich. Iedere Tarotkaart heeft ook zo’n kern, die het belangrijkst is en tegelijk alle andere betekenissen in zich heeft. Hieronder werk ik twee voorbeelden uit: de Keizerin en de Keizer.

Tarot_Keizerin_Sleutelwoorden

Keizerin uit Druiden Tarot

Keizerin in kernwoorden

Je ziet mijn kernwoorden in het midden staan: Moeder Aarde. Misschien kies jij een ander centraal sleutelwoord. Zolang het voor jou maar gelijk het gevoel van deze kaart oproept. Al mijn associaties staan er omheen. Ze komen overeen met de universele betekenis van deze kaart, maar er zijn er zeker nog meer te bedenken. Maak je eigen Sleutelwoorden-kaart! Het is leuk om te doen en zorgt ervoor dat je je inleeft in de energie. Voel je waarom ik Moeder Aarde gekozen heb? En hoe mijn sleutelwoorden daaraan verwant zijn?

facetten van de keizer

En hier is haar tegenpool: de Keizer

Tarot_Keizer_sleutelwoorden

Keizer uit Druiden Tarot

Het wordt gelijk duidelijk hoe ze elkaar aanvullen qua betekenis. Als je op deze manier werkt, kun je tijdens het kaart leggen heel snel deze sleutelwoorden uit je geheugen halen. Het zijn allemaal facetten van dezelfde kern-energie. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is aanvoelen welk facet op het moment van leggen werkzaam is! Daar gaat mijn volgende blog over 🙂

 

Dit blog is een vervolg op Jezelf verbinden met de Tarot 1 en Jezelf verbinden 2: daarin vind je meer tips om een connectie te maken met de Tarotkaarten.

 

Facebook Comments